top of page

 

Τι είναι ψυχολόγος;

 Ο ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας, που έχει σπουδάσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Έχει λάβει θεωρητική εκπαίδευση για τις βασικές έννοιες και θεωρίες, που αφορούν σε όλους τους κλάδους της ψυχολογίας, όπως παραδείγματος χάρη νευροψυχολογία κλινική, γνωστική, κοινωνική, πειραματική ψυχολογία, κ.α.. Επομένως, ο ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας ο οποίος έχει μία βασική θεωρητική κατάρτιση της επιστήμης της ψυχολογίας. Σε περίπτωση, που κατέχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, τότε θεωρείται ότι έχει μία επιπλέον εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο-τομέα της ψυχολογίας από τους προαναφερόμενους. Ο ψυχολόγος μπορεί να απασχοληθεί είτε σε διάφορους φορείς, δομές ψυχικής υγείας κ.α., είτε ως ιδιώτης με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά και θεραπευτικά, εφόσον βέβαια έχει λάβει την απαραίτητη επιπλέον εκπαίδευση (βλ. λήμμα «Τι είναι ο ψυχοθεραπευτής;»).

 

 

Τι είναι ο ψυχοθεραπευτής;

  Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας επιστήμονας  εκπαιδευμένος σε μία συγκεκριμένη προσέγγιση ψυχοθεραπείας (παραδείγματος χάρη συνθετική, γνωσιακή-συμπεριφοριστική, ψυχαναλυτική, συστημική κ.α.). Παρότι ο τίτλος του ψυχοθεραπευτή δεν είναι ακόμα θεσμικά πλαισιωμένος στη χώρα μας, βασικά κριτήρια είναι έχει κάποιος μία τριετή ή τετραετή οργανωμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, να έχει κάνει ο ίδιος ατομική ψυχοθεραπεία και να παρακολουθείται από κάποιον επόπτη, για να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή του στον τομέα αυτό.  Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία, κατά την οποία το άτομο, που αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, συνεργάζεται με τον ψυχοθεραπευτή προκειμένου να διερευνήσει και να βρει τις βαθύτερες αιτίες, που του έχουν προκαλέσει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει στο παρόν και να τις αναπλαισιώσει. Με την ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζονται και μειώνονται/εξαλείφονται τα προβλήματά ψυχικής υγείας ενός ατόμου, ενώ συγχρόνως βελτιώνεται  η ποιότητα ζωής. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να αποκτήσει ο θεραπευόμενος αυτογνωσία, να αποκτήσει, δηλαδή, επίγνωση των συναισθημάτων, αλλά και των πράξεών του, να γίνει πιο ανθεκτικός στις δυσκολίες της ζωής αποκτώντας την ικανότητα να βρίσκει λύσεις κ.α.. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι περισσότεροι ψυχολόγοι είναι και ψυχοθεραπευτές, καθώς η κατάρτιση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη ενός γνωστικού υποβάρθρου βασικών γνώσεων-θεωριών στον τομέα στης ψυχικής υγείας.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Ψυχολόγο και στον Ψυχίατρο;

  Ο ψυχολόγος ειδικεύεται συνήθως, σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κλάδο ψυχολογίας, όπως, σχολική ψυχολογία (οργανώνει παρεμβάσεις σε σχολεία), κλινική ψυχολογία (κάνει διάγνωση και χορηγεί ψυχομετρικά τεστ) κ.α. ή κάνει ψυχοθεραπεία. Ο ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής δε χορηγεί φάρμακα, σε αντίθεση με τον ψυχίατρο, αλλά ακολουθεί μία προσέγγιση αναπλαισίωσης λανθασμένων γνωστικών πεποιθήσεων-πλανών-εμπλοκών, πρόληψης μεταγενέστερων προβλημάτων υγείας, αλλά και εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων που δημιουργούν ψυχική ανθεκτικότητα (παραδείγματος χάρη διαχείριση συναισθημάτων, διαχείριση-μείωση άγχους κ.α.) . Ο ψυχίατρος, όταν κάνει την επίσημη διάγνωση, μέσα από την κλινική συνέντευξη, μπορεί να χορηγήσει φάρμακα στον ασθενή για την αντιμετώπιση και βελτίωση των συμπτωμάτων του.  Ο ψυχίατρος, καθότι έχει πρώτα εκπαιδευτεί στην ιατρική και έχει επιλέξει την ψυχιατρική ως ειδικότητα, συνήθως έχει λάβει μία πιο βιολογική εκπαίδευση και φαρμακολογική προσέγγιση. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί ψυχίατροι, οι οποίοι έχοντας λάβει την απαιτούμενη επιπλέον εκπαίδευση φυσικά, ειδικεύονται και στην ψυχοθεραπεία. Σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα συνίσταται συνεργασία ψυχολόγου και ψυχιάτρου μαζί. 

 

Ποια είναι η διαφορά συμβουλευτικής από την ψυχοθεραπεία;

  Η συμβουλευτική επικεντρώνεται στη λύση ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Ο σύμβουλος, συνήθως, παρέχει υποστήριξη στο συμβουλευόμενο, μέσω παροχής συμβουλών ή εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημά του. Συνήθως, η Συμβουλευτική διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την Ψυχοθεραπεία και δεν επικεντρώνεται στη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών ενός προβλήματος, που απασχολεί το άτομο, που αναζητά βοήθεια. Η συμβουλευτική μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε ένα ψυχολογικό γραφείο, αλλά και σε μία εταιρεία ή σε ένα σχολείο (συμβουλευτική προς εκπαιδευτικούς).

bottom of page